Koortslip

Een koortslip is een vervelend fenomeen, waar een behoorlijk deel van de mensen last van hebben. Wat begint met een tintelend, branderig gevoel rond de lip, groeit uit tot een korst rond de mond die er lelijk uitziet en niet vanzelf weggaat.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus, en is niet alleen lastig te behandelen, het is ook nog eens een aandoening waar men een leven lang aan vast zit zodra men eenmaal besmet is.

Het voorkomen van een koortslip is mogelijk indien men er tijdig bij is, maar is zijn tegenwoordig ook al middelen op de markt om een koortslip te bestrijden als het virus al actief is, of althans de duur van de infectie tot een minimum te beperken.

Een koortslip is ook zeer besmettelijk, dus met name in de periode dat het virus actief is, is het belangrijk om met name oraal contact te voorkomen. De partner waarmee u zoent of sexueel contact heeft tijdens een virusuitbraak, loopt anders een groot risico om zelf ook besmet te raken. Vermijd dit dus, indien dit mogelijk is.

Tot slot is het van essentieel belang om uit de buurt van jonge baby’s te blijven, indien het virus actief is, omdat besmetting voor jonge baby’s zeer gevaarlijk kan zijn.